Novosti

Sretan Božić i nova godina!

Varga Elektronik tim zahvaljuje Vam se na ukazanom povjerenju i ugodnom poslovanju tijekom protekle godine.

Naša tvrtka biti će zatvorena od 27. prosinca do 02. siječnja 2017. godine.
U hitnim slučajevima možete se javiti na broj 098 762 074.

Želimo Vam čestit Božić, te sretnu i uspješnu novu godinu!

 • 20. posinca 2016.

 • by Admin

Jednostavan pristup


Murrelektronik

Sučelja za panele Modlink MSDD iz Murrelektronika pružaju jednostavan i siguran pristup upravljačkoj jedinici bez potrebe otvaranja vrata elektro ormara. Cijeli niz utičnica i konektora (posebno prilagođenih svakoj državi) pruža visoku prilagodljivost; širok raspon certifikata i dozvola omogućuje upotrebu širom svijeta.

Software kontrolnih jedinica se često mora prilagođavati tijekom rada za što je potrebno spajanje na prijenosna računala ili dijagnostičke alate. Takve operacije često se moraju vršiti samo otvaranjem elektroormara što košta proizvodnju i vremena i novca. U slučaju da se promjene moraju napraviti tijekom rada tehničari često naprave neko privremeno rješenje kako bi mogli pristupiti kontrolnoj jedinici. Takvo privremeno ožičenje je podložno greškama i daleko je od idealnog rješenja.
Takve situacije moguće je izbjeći korištenjem sučelja Modlink MSDD. Modlink MSDD je modularni sustav koji se sastoji od standardiziranih metalnih ili plastičnih okvira – jednostavnih ili dvostrukih, koji se montiraju na upravljački ormar. Više od 170 komada različitih umetaka je moguće kombinirati kako bi se dobilo idealno rješenje – tu su specifična rješenja za pojedine države a također i standardizirani umetci s SUB-D, RJ45 i USB konektorima. Bez obzira nalazila se vaša tvornica u Kini, Kanadi, Francuskoj ili Sri Lanki – Murrelektornik ima pravo rješenje!

Tolika raznolikost dovodi do zapanjujuće brojke od više od 100 000 različitih kombinacija koje se mogu odabrati. U svim jednostrukim okvirima postoji dovoljno mjesta za barem jednu utičnicu te jedno podatkovno sučelje. Ako je potrebno više strujnih utičnica i podatkovnih sučelja tada je pravo rješenje dvostruki okvir. Visoka razina zaštite od IP65 osigurava da Modlink MSDD sučelja mogu biti korištena i u zahtjevnim uvjetima. Zahvaljujući zaštitnim pločicama, EMC zaštita je također osigurana.
U industrijskim uvjetima, strujne utičnice moraju biti zaštićene, sukladno standardu, sve do 20A koristeći uređanje za rezidualnu struju (RCD). Stoga je Murrelektronik dizajnirao svoje Modlink MSDD sučelja tako da se bilo koji komercijalno dostupni 2 polni sigurnosni prekidač vrlo lako integrira u postojeći okvir. Nakon greške, jednostavno se sigurnosni prekidač resetira. Za podatkovnu vezu taj umetak se može opremiti USB-A ili RJ45 konektorom ovisno o potrebi. Rezultat je potpuno programibilno sučelje uključujući osiguran električni spoj. Takvo rješenje je jedinstveno na tržištu.
Dozvole su bitne za međunarodnu upotrebu. Modlink MSDD sučelja s dobro poznatim dvostrukim zaključavanjem za upravljačke ormare imaju certifikat UL prema cURus. Dozvola za umetke je takozvana dizajn dozvola. Tako novo konfigurirani umetci su odsad dobili i dozvolu prema cURus.

 • 6.listopada 2016.

 • by Admin

Novi Bijeli papir : efikasna redundancija za napajanja

PULSovi inženjeri proizveli su genijalno MOSFET rješenje za odvajanje za redundantne module. Time se osigurava pouzdanost sustava u slučaju kratkog spoja i najveće učinkovitosti.

Puls

''Bijeli papir'' opisuje više od 10ak kriterija koji su neophodni za optimalne redundantne sustave. Standardne epitaksijalne ili Schottky diode ne mogu ispuniti sve te kriterije – npr. Potrebu za minimalnim gubicima bez trošila.
Naučit ćete i više o paralelnom modu korištenja i fascinantnoj ''hot swapping'' tehnogiji koja omogućuje izmjenu napajanja ili redundantnog modula pri radu cijelog sistema.

''Bijeli Papir'' možete pročitati u nastavku...

Efikasna redundancija
Pouzdana dostupnost sustav u slučaju kratkog spoja
Efikasna redundancija za napajanja

Redundantni moduli garantiraju pouzdanost i dostupnost sustava čak i ako napajanje otkaže. Diode za odvajanje u samom modulu vode velikom gubitku snage što rezultira većom temperaturom i velikim padom napona. Iz tog razloga, PULS mijenja diode s efikasnijom MOSFET tehnologijom. Redundantni moduli dobivaju i dodatne korisne značajke.
U sustavu za redundanciju dva ili više napajanja su spojena u paralelni spoj ali su međusobno odvojena jednim ili s više redundantnih modula. Modul sprječavaju kratki spoj bus napona ako dođe do kratkog spoja na izlazu napajanja. Kako bi se to postiglo koristi se dioda ili slična komponenta za odvajanje napajanja. Jedna je dovoljna za svako napajanje. Nedostatak te metode; dioda za odvajanje uzrokuje značajan gubitak snage putem zagrijavanja tj. viška temperature.

Trošilo od 40A uzrokuje otprilike 20W gubitka snage (slika 1.) Taj gubitak predstavlja značajan temperaturni stres za elektroniku koji se može smanjiti korištenjem velikih hladnjaka – uređaja za hlađenje. PULSovi inženjerni nisu bili spremni na takav kompromis. Proveli su istraživanje kako bi utvrdili što točno korisnici zahtijevaju u sustavu za redundanciju.


Deset kriterija za optimalnu redundanciju je proizašlo iz istraživanja:

 1. Najviša sigurnost i dostupnost
 2. Minmalni gubitak snage
 3. Jednostavnost pri korištenju
 4. Otpornost na povrat napona kod izlaza
 5. Zaštita od kratkog spoja
 6. Paralelna funkcija: Raspodjela snage među napajanjima
 7. Signal u slučaju otkazivanja napajanja
 8. Zaštita od obrnutog polariteta na ulazu
 9. Signal u slučaju greške uređaja
 10. ''Hot swap'': izmjena bez prekida napona

Prilikom analize rezultata brzo je postalo jasno da standardne epitaksijalne ili Schottky diode ne mogu ispuniti zahtjev za minimalnim gubitkom bez spojenog trošila. Zato je razvijeno rješenje za odvajanje s MOSFET tehnologijom.
Ta tehnologija smanjuje gubitke snage. Na primjer, kad se koristi MOSFET modul, trošilo od 40A će proizvesti gubitak snage od samo 3W. No, točke 5. i 8. su bili veliki izazov za razvojni tim pri dizajniranju novog MOSFET rješenja. Razlog tome je što kratki spojevi ili obrnuti polaritet u napajanju bi uništio MOSFETe.

Dizajn strujnog kruga aktivira MOSFET u slučaju kratkog spoja

Ako dođe do kratkog spoja u trošilu ili kablovima napon kod napajanja nestane te skoro pa i nema iskoristivog napona na ulazu kod redundantnog modula. Unatoč tome MOSFETi u redundantnim modulima moraju biti kontinuirano aktivirani kako bi tok kratko spoja tekao zajedno s malim gubitkom snage. U suprotnom slučaju ta struja bi se apsorbirala u diodama u komponentama. To posljedično dovodi do gubitka snage u razmjerima do 15 puta većima te na kraju dovodi do uništavanja MOSFETa. Ta slaba točka koju imaju komponente zaobiđena je novim strujnim krugom koji i u slučaju kratkog spoja iskorištava minimalni rezidualni napon kako bi aktivirao MOSFETe na prikladan način (slika 2.).


Strujni krug se može zaobići čak i u nekim drugim kritičnim situacijama, npr. Kad se napajanje spaja na postojeći kratki spoj ili ako se na ulazu naponu okrene polaritet.

Pad napona od samo 50 mV

S MOSFETom kao odvojnim elementom čak i padovi napona mogu biti minimalizirani. Diode u standarnim redundantnim modulima uzrokuju pad napona od 500 mV između ulaza i izlaza. Zahvaljujući MOSFET redundantnim modulima ta situacija se može drastično poboljšati. Na primjer u redundantnom modulu YR.80.241 pad napona pri 40A trošilu je manji od 50mV između ulaza i izlaza.

Jednaka podjela snage putem paralelne funkcije

Nakon uvođenja MOSFETa čak i mod paralelnog korištenja ostvaruje bolji termalni balans što dovodi do produženog vijeka trajanja proizvoda. U tom procesu struja trošila se podjednako dijeli na individualna napajanja.
Postoje dva načina integracija paralelne funkcije u sistem. Može biti direktno integrirana u napajanja ili u redundatne module. U integraciji napajanja izlazni napon je reguliran na način da je oko 4% viši bez priključenog trošila u odnosu na nominalno trošilo. To rezultira s automatskom raspodjelom struje između uređaja toliko dugo dok im je napon bez priključenog trošila identičan. Ako napajanje troši više struje napon se smanjuje automatski te se obnavlja simetrija struje. To svojstvo osigurava da nema gubitka snage u distribuciji. Kod integracije paralelnih funkcija u redundantnim modulima MOSFETi se koriste u linearnom modu. Generiraju dozirani pad napona u kanalu s višim naponom s ciljem postizanja simetrične struje između dva kanala tj. dva napajanja. Ta metoda također omogućuje napajanjima bez integriranog paralelnog moda da se koristi u paraleli. PULSovi razvojni inženjeri bave se intenzivno tim optimizacijama na oba polja. Ključno je za paralelni mod uvijek osigurati sigurnost, dostupnost i učinkovitost redundantnog sustava – kako za klasični 1+1 sustav kao i za N + 1 sustav.

''Hot swapping'' – promjena bez prekida napona

Dodatna tehnička inovacija je implementirana u dizajnu redundantnog modula YR40.245. ''Hot swapping'' je također dostupan na tom modelu. Što točno ''hot swapping'' jest? Pod tim pojmom podrazumijevamo zamjenu napajanja ili redundantnog modula dok je sistem uključen. Da bi to bilo moguće kritični spojevi imaju konektore sa zaštitom od kratkog spoja. Ako se prati točno određeni i predodređeni slijed radnji pokvareni uređaj se može zamijeniti bez pada napona. Redundantnost se vraća odmah nakon zamjene. To je neophodno za sisteme gdje je čak i mali gubitak napona može uzrokovati značajne sigurnosne rizike ili značajne financijske troškove.


O PULSu

Puls je jedina tvrtka na svijetu koja se isključivo fokusira na razvoj i proizvodnju napajanja za DIN šine. Usmjeravamo naše inženjersko znanje, resurse i energiju na jedan cilj : Želimo biti najbolji u toj tehnologiji. Kao rezultat tog rada naše obitelji proizvoda DIMENSION, PIANO i MiniLINE postavljaju standarde efikasnosti, veličine i vijeka trajanja.

 • 22. rujna 2016.

 • by Admin

Osvjetljeno tipkalo za slučaj nužde s prikazom statusa – aktivno/neaktivno

Schlegel

 • Promjer rupe za ugradnju ø 22.3 mm
 • s prikazom statusa (aktivno/neaktivno)
 • u skladu sa standardima ISO 13850:2015(E), EN 13850:2016
 • lako uočljivo
 • dostavlja se bez vanjske LED nadzorne jedinice
 • LED: 24V DC / 18mA
 • Faston spoj 2.8x0.8mm
 • s indikatorom uklopa/isklopa
 • siguran
 • razina zaštite IP65
 • dostupno s 2 NC ili 1NC + 1NO kontaktima
 • moguća primjena kod:
 • radnih stanica
 • mrežnih radnih stanica
 • raznim tvorničkim upotrebama

 • 14. srpnja 2016.

 • by Admin

Nov transmiter tlaka ECTN 8477 za maritimnu industriju upotpunjuje Trafagov portfolio proizvoda za brodogradnju

Trafag

Pouzdan i robustan transmiter tlaka ECTN 8477 za maritimnu industriju upotpunjuje Trafagov asortiman proizvoda transmitera tlaka za industriju brodogradnje. Proizvod je već odobren za ugradnju na brodove od strane klasifikacijskih društava GL-DNV, KRS i RINA.
Morski transmiter tlaka ECTN 8477 sa thick-film-on-ceramic (debelim-filmom-na-keramici) senzorom baziran je na tehnologiji ECTfamily koja je dokazala svoju pouzdanost u tisućama zahtjevnih industrijskih primjena. Transmiter tlaka ECTN 8477 je već odobren za ugradnju na brodove od strane klasifikacijskih društava GL-DNV, KRS i RINA, a uskoro i novih.

Mjerenje tlaka dostupno je u rasponu od 0 ... 1 bar pa do 0 ... 400 bara, dopuštena temperatura u rasponu od -25 ... 85 ° C, dizajn kod kojeg je znatan naglasak usmjeren na robusnost i zaštitu od vibracija, i EMC zašita, idealni su preduvjeti za upotrebu u maritimnoj industriji, gdje su zahtjevi za pouzdanost i sigurnost izuzetno visoki. Kako bi se osiguralo ispravno i dugoročno stabilno mjerenje čak i u vrlo korozivnim okruženjima, transmiter tlaka ECTN 8477 je dostupan u AISI316L materijalu kao standard, ali i po potrebi u duplex čeliku 1.4462 otpornom na slanu vodu te titanu.

Morski transmiter tlaka ECTN 8477 upotpunjuje Trafagov portfolio transmitera tlaka za maritimnu industriju. Trafag, renomirana tvrtka u brodograđevnoj industriji zadnjih 50 godina, dobro poznata po svojim pouzdanim rješenjima za mjerenje tlaka i temperature, nudi pored ECNT 8477 još dva transmitera tlaka za maritimnu industriju: EPN / EPNCR 8298 i NAE 8256, koji se temelje na tankoslojnoj-onsteel tehnologiji senzora. EPN / EPNCR 8298 je prvi izbor kad je u pitanju mjerenje tlaka do 2500 bara i općenito gdje je presudna dugoročna stabilnost. NAE 8256, koji ima isti izuzetno stabilan senzor od tankoslojnog čelika, jedini je transmiter tlaka na tržištu vrlo male veličine od HEX19, koji je idealan za ograničene prostore.

Tehnički podaci: http://www.trafag.com/H72322/

 • 10. lipnja 2016.

 • by Admin

Full Inox Miniature: Mali, pametan i neuništiv

Contrinex

Nova serija Full Inox minijaturnih induktivnih senzora iz Contrinexa donosi najmanje cjelovite induktivne senzore na tržištu. Dostupni u veličinama M5 i Ø4 mm s PNP i NPN izlazima, idealni su za upotrebu svugdje gdje nedostaje prostora i radni uvjeti su grubi. Zahvaljujući visokokvalitetnom ASICu s integriranim IO-Link sučeljem, svi PNP senzori iz ove serije zadovoljavaju zahtjeve pametnih tvornica.

Full Inox minijaturni senzori imaju izvrsnu temperaturnu stabilnost od -25 °C do + 70 °C (-13 ° F do + 158 ° F), visoku frekvenciju uklapanja do 1200 Hz i dugu radnu udaljenost od 3 mm. Robusno, jednodijelno kućište od nehrđajućeg čelika pruža induktivnim senzorima razinu zaštite IP68 i IP69K. Kućište je otporno na koroziju, morsku vodu i tlak do 80 bara. Karakteristike ovog kućišta, u kombinaciji s ugrađenom elektronikom, osiguravaju dosljednu optimalnu pouzdanost i pod velikim opterećenjima i u zahtjevnim okruženjima, primjerice u robotici, mikromehanici ili tehnologiji linearnih pogona. Uz IO-Link sučelje, standardno integrirano, ovi senzori su dobro opremljeni za zahtjeve modernih pametnih tvornicama.

Zahvaljujući svojoj sub - minijaturnoj veličini, robusnom kućištu i dugoj radnoj udaljenosti ova serija Full Inox minijaturnih senzora je idealna za primjene koje zahtijevaju najvišu pouzdanost i izdržljivost i u najmanjim prostorima. Doprinose smanjenju mase stroja bez narušavanja mehaničke čvrstoće. Upotrebom tih senzora praktički se eliminira zastoj stroja uzrokovan kvarom senzora.

 • 20. svibnja 2016.

 • by Admin

Industrijski Ethernet konektori: Najveća ponuda

Murrelektronik

Murrelektronik nudi najširi spektar industrijskih ethernet konektora na tržištu. Bez obzira da li se upotrebljavaju u ožičavanju ormara s IP20 zaštitom, u surovom industrijskom IP67 okruženju, ili iz ormara i uredskog prostora u industrijski prostor - Murrelektronik ima set priključaka koji vam je potreban.

Kabeli su dizajnirani kako bi zadovoljili industrijske zahtjeve na različite načine. Mogu se proizvesti u bilo kojoj duljini, s (proizvoljnim) izborom konektora (ravni, 90 °, 45 °) i smjerom u kojem je izrađen priključak kabela (lijevo, desno, gore ili dolje), u većim količinama ili čak i jedan komad. Kabeli imaju 360° zaštite s opletom kako bi se osigurao siguran prijenos podataka. Kompaktno kućište štedi prostor, dok je RJ45 priključak dizajniran kako bi bio jednostavan za rukovanje i instalaciju.

Murrelektronikovi industrijski ethernet priključni setovi zadovoljavaju sljedeće specifikacije: Cat. 5, Cat. 5e, Cat.6 i Cat.6A.

Svi Murrelektronikovi industrijski ethernet priključni setovi su 100% ispitane kvalitete. To znači da su električki ispitani s obzirom na visoki napon, funkciju, konfiguraciju pinova i kratki spoj, kao i vizualno pregledani kako bi jamčili Murrelektronikov visoki standard kvalitete.

 • 9. svibnja 2016.

 • by Admin

Uvodnica za kabele s umetcima….KEL-QTA

icotek

Za brzo i bez-alatno uvođenje i provođenje kabela s ili bez utikača jedino pravo rješenje je naša kabelska uvodnica KEL-QTA.
KEL-QTA spaja tehnologiju prorezanih umetaka QT s membranskom tehnologijom kabelskih uvodnica u jedan novi sistem.

Moguće je uvođenje i provođenje do 34 kabela istovremeno, s ili bez utikača, pomoću KEL-QTA uvodnica.

KEL-QTA su dostupne u sljedećim veličinama:

 • standardni 10-polni industrijski konektori
 • standardni 24-polni industrijski konektori
 • kvadratični 46 x 46 mm
 • metričkim veličinama M32 ili M50

Jednostavna, bez-alatna montaža – uvjerite se sami i pogledajte video u prilogu.

 • 4. travnja 2016.

 • by Admin

WERMA predstavlja AndonSPEED

Werma

Jedinstveni Andon signalni sustav za optimiziranje procesa u skladištu.

Werma Signaltechnik, sa sjedištem na jugozapadu Njemačke, na „LogiMAT-u u Stuttgartu (8.-10 ožujka 2016) predstavit će jedinstveni, inteligentni signalni sustav Andon dizajniran za skladišta i djelatnosti pakiranja. Za razliku od već ranije poznatog Andon sustava za svjetlosnu signalizaciju, novi sustav daje jasan i neposredni svjetlosni signal operativnih stanja i njhovih promjena te dokumentira i analizira neproduktivne događaje.

Signalizirajte poziv za djelovanje / Pošaljite signal za pomoć direktno s radne stanice

AndonSPEED omogućuje djelatniku da jednostavnim pritiskom tipke na njegovoj stanici za pakiranje aktivira signalno svjetlo čija boja daje jasnu naznaku koja vrsta pomoći je potrebna što ubrzava intervenciju i smanjuje vrijeme reakcije.
Neovisno o tome radi li se o potrebi za dostavom materijala za nastavak rada ili je potrebna pomoć oko nekih drugih stvari, pomoću AndonSPEED sustava prikladna i pravovremena intervencija udaljena je samo jedan pritisak gumba. AndonSPEED uvelike pomaže smanjiti zastoje te ubrzati rad što čini cjelokupnu proizvodnju efikasnijom.
AndonSPEED nije samo brz i jednostavan za instalaciju, nego je intuitivan i stoga vrlo jednostavan za korištenje. Različiti događaji ili zahtjevi su obično signalizirani s crvenim / zelenim /žutim svjetlo te je potrebno jako malo treninga da se shvati značaj pokazivača koji može biti značajan faktor, ako je radna snaga u velikoj mjeri neiskusna ili sezonska.

Poboljšajte procese korištenjem generiranih izvješća i analiza

AndonSPEED prikuplja i pohranjuje sve statuse promjene svjetla i može generirati izvješća i analize. Programski paket isporučen sa sustavom pruža točne i nepristrane procesne podatke te poboljšava transparentnost rada.
Odluke mogu biti izrađene na temelju nepristranih podataka na temelju AndonSPEED izvješća. Vrlo lako se mogu identificirati zastoji te se procesi sukladno tome mogu optimirati i uvoditi dugotrajne protumjere. "Moguće je smanjenje zastoja na pojedinom radnom mjestu čak i do 50%, komentira Winfried Huber", voditelj prodaje u Werma Signaltechnik.

Podaci su prikazani putem jasnih vizualnih prikaza, omogućujući vam pregled radnji s različitim svojstvima i lakšu identifikaciju mogućih nedostataka.
Poboljšana transparentnost prekida i vrijeme čekanja omogućava uvođenje kontinuiranih mjera poboljšanja kako bi se otkrili skriveni potencijali i optimizirali procesi.

 • 25. ožujka 2016.

 • by Admin

Napajanja za montažu na DIN šine – novi standard na željeznici

Dokazana tehnologija na tračnicama

Puls

Autor: Christoph Frodl, Inženjer za posebne namjene pri tvrtci PULS

Specijalizirana napajanja za željezničku industriju postoje već dugi niz godina naravno. Zahtjevi su visoki u nekoliko područja: greške i kvarovi nisu dopušteni, čak i prilikom povećanog mehaničkog šoka te šireg temperaturnog raspona. U pravilu, ventilatori nisu dozvoljeni jer predstavljaju povećan rizik za kvar i greške što nas dovodi do situacije u kojoj napajanja moraju biti iznimno efikasna u vrlo kompaktnim jedinicama a jedini izvor hlađenja je prirodna konvekcija.

PULS, vodeća tvrtka na polju industrijskih napajanja, zadovoljava stroge uvjete raznih standarda u željezničkoj industriji nizom svojih standardiziranih proizvoda. PULS je poznat po kvaliteti, pouzdanosti i dugom životnom vijeku svojih proizvoda te zaštiti od teških okolišnih i EMC uvjeta. Takav ugled PULS je stekao pažljivim odabirom komponenti te robusnim dizajnom. Za sve one od vas koji ste zapeli na tračnicama zbog tehničkih poteškoća u vlakovima jasno je da bi pouzdanija tehnologija na tračnicama trebala imati najviši prioritet. Moderna željeznička kompozicija je tehnološki i tehnički vrlo složena i ništa ne funkcionira bez pouzdanog napajanja. DIN-RAILway napajanje je odgovor iz PULSa na zahtjeve za robusnijim i pouzdanijim napajanjem u željezničkoj industriji.

Povijesno gledajući, ulazni naponi u željezničkoj industriji razlikuju se od napona u ostalim industrijama. Iako, prilagodbe napona kod PULSa nisu bile problem zahvaljujući fleksibilnom dizajnu strujnih krugova. Novi asortiman napajanja je odsad dostupan i za željeznički sektor, a koji je već dokazao svoju kvalitetu u desecima tisuća primjena na globalnoj razini. PULSova tehnologija donosi novu značajku u željezničku tehnologiju dozvoljavajući montažu napajanja na DIN šine. PULSova paleta proizvoda uključuje 1-fazne i 3-fazne jedinice kao i DC/DC pretvarače za primjenu na željeznici.

Zahtjevi željeznice

EN50155 standard definira zahtjeve za korištenje električnih uređaja u pokretu. Sukladnost s EN 50155 standardom mora, naravno, biti dokazana nizom testova. Koji testovi su potrebni?

 • Otpornost na vibracije (DIN EN61373) Ovaj standard uključuje testove koji su nekoliko puta zahtjevniji i rigorozniji nego za standardna industrijska napajanja. To omogućava montažu jedinice na samo tijelo, krov ili čak na pod vozila.
 • Temperaturni raspon: Industrijska napajanja iz PULSa rade do vanjske temperature od +60 stupnjeva Celzijevih bez gubitka nazivnih vrijednosti. Za željeznicu, i u skladu s normom EN50155, taj raspon se mora podići do +70 stupnjeva Celzijevih kontinuirano te do +85 stupnjeva Celzijevih na period od 10ak minuta. QS5.241-60 zadovoljava temperaturne uvjete T3 dok QS10.241-60 te CPS20.241-60 zadovljavaju čak i uvjete Tx (-40°C).
 • EMC zaštita (EN50121-3-2): na željeznici postoje visoki zahtjevi na području dielektrične snage i interferencije. PULSova topologija strujnih krugova generira minimalni šum te time pokazuje visok stupanj EMC otpornosti.
 • Zaštita od požara: U skladu s EN45545-1 normom industrijska napajanja iz PULSa su UL certificirana po standardu te su prošla sva testiranja u skladu s novim požarnim standardom EN45545-1. PULSova napajanja nisu zatvorena te imaju nisko opterećenje od požara što je dodatna prednost te čini uređaje ekstremno lakima.

U kojim područjima točno PULS dobiva najbolje ocjene?

Svatko tko je uspješno poslovao prodajom napajanja u nekom vremenskom periodu to je uspio isključivo zahvaljujući kvaliteti samih uređaja jer u protivnom ne bi toliko dugo opstao na tržištu. U industrijskom sektoru svojstva kao što su: najveća iskoristivost, najmanje dimenzije, najlakše jedinice, najduži životni vijek (>60 000h), maksimalna dostupnost su naravno ključni faktori koji omogućuju ostanak na kompetitivnom tržištu na duži vremenski period. Naravno, svi ti faktori su također ključni za željeznički sektor. CPS20.241-60 napajanje iz PULSa posjeduje izlaznu snagu od 400W u cijelom temperaturnom rasponu i ima integrirani MOSFET strujni krug na izlazu za redundantne operacije s pasivnim dijeljenjem trošila. Također posjeduje efikasnost od 94% te ako se dogodi pad napona – čak i prilikom kratkog spoja – izlazni napon ostaje dostupan čak i više od 20 ms. Kratki prekidi napona mogu na taj način biti lako premošteni upotrebom PULSovih napajanja. Velika gustoća snage postiže se u kućištu od samo 65 mm te sve zajedno teži samo 1000 grama. Još cjenjenija svojstva PULSovih napajanja su aktivni limiter struje uključenja te integrirana zaštita od obrnutog polariteta za DC napajanja na ulazu. No, što najvećim dijelom odvaja PULS DIN-RAILway napajanja je vrlo jednostavna montaža na DIN šine. Prijašnji konvencionalni način zidne montaže je često uzrokovao provođenje topline kroz montažnu ploču. U industriji takvi koncepti montaže se koriste isključivo kao iznimka. Većina elektroničke i elektro-mehaničke opreme se montira na DIN šine. Industrijski koncept iz PULSa donosi velike prednosti na željeznicu jer napajanja otporna na vibracije je moguće montirati na DIN šine samo ako jedinica posjeduje iznimno kvalitetan sustav montaže na DIN šine te minimalnu težinu. Nije samo brza montaža na DIN šine prednost već i potpuna otpornost na vibracije korištenjem opružnih terminala za spajanje. Labavi vijci za pričvršćivanje su najčešći uzroci kvarova električnih sustava te često vode do požara. U industriji, upotreba opružnih terminala istisnula je korištenje terminala s vijcima. Do te promjene došlo je jer zaštita od efekata vibracije jače kontrolirana putem opruga koje se već skoro kao pravilo koriste na poljima signalne tehnike i napajanja.

Serija proizvoda za željeznicu iz PULSa

Mogućnost odabira svih željenih proizvoda kod jednog proizvođača je nešto što kupci uvelike cijene, bez obzira jel se radi od AC/DC ili DC/AC sustavima. PULS raspon proizvoda je:

 1. DC/DC pretvarači od 100 W, 200 W i 400 W
 2. AC/DC napajanja od 240W do 480 W
 3. 3AC/DC napajanja od 240 W do 480 W
Skoro sva napajanja posjeduju tehnologiju Power Boost koja omogućava rad sa 150% nazivne vrijednosti u trajanju od 4 sekunde ili 20% Bonus snage. To je posebno poželjna značajka posebno kod zahtjevnih trošila.

Zaključak

DIN-RAILway napajanja iz PULSa predstavljaju novu paletu proizvoda čiji koncept je već potvrđen desecima tisuća puta u industrijskim aplikacijama na globalnoj razini. Potpun raspon 1-faznih i 3-faznih jedinica te DC/DC pretvarača je odmah dostupan i svi imaju mogućnost montaže na DIN šine. Napajanja su: hlađena metodom konvekcije, opremljena opružnim terminalima otpornim na vibracije, vrlo kompaktna, ekstremno lagana te iznimno efikasna. PULS DIN-Railway klijenti također imaju povlasticu rada s logističkim resursima velikog proizvođača.

DIN-Rail napajanja iz PULSa mogu biti korištena na tračnicima u vlakovima ali i izvan njih.

Tipična primjena uključuje:

 • Središnje napajanje,
 • Klimatizacija,
 • Komunikacija,
 • Sustav za zabavu,
 • Signalna tehnologija,
 • Sigurnost vlaka.

 • 10. ožujka 2016.

 • by Admin

Podvodni transmiter tlaka ECL 8439

Trafag

Pouzdano i isplativo rješenje za mnoge primjene - također u gustim i viskoznim medijima. Različite vrste materijala omogućuju optimalne uvjetu raznim medijima dok pametan i robustan dizajn jamči točan i stabilan tlak te pouzdana mjerenja razine čak i u teškim uvjetima rada.

Novi ECL 8439 podvodni transmiter tlaka idealan je izbor za pouzdano i ekonomično mjerenje u primjenama s pitkom, recikliranom i otpadnim vodama, uljima i gorivima, morskom vodom i ostalim primjenama.
Robusni keramički osjetilni element Trafagove proizvodnje i elektronika visokih performansi temeljenih na Trafag ASIC omogućuju precizno mjerenje čak i kod teških uvjeta. Elektronika je u skladu s EMC standardima EN/IEC 61000-6 i ima integriranu zaštitu od munje kao standard.

Tlačni spoj, pokriven izmijenjivim poklopcem, ima široki konusni otvor koji je idealan i za viskozne medije, a i dalje štiti membrane za mjerenje od oštećenja. ECL 8439 je dostupan u AISI316L ili čeliku 1.4462. Duplex čelik posebno se preporuča za primjenu kod morskih uvjeta, te je također dobra i isplativa alternativa za titan.
Informacije o tipu i specifikacijama su laserski ugravirane kako bi se osiguralo jednostavno prepoznavanje svih relevantnih parametara uređaja, čak i nakon mnogo godina korištenja u agresivnim medijima (uvjetima).

Kompaktno kućište s promjerom od 25 mm i duljine oko 100 mm je dostupano u dvije verzije: U potpuno cilindričnoj standardnoj verziji i OEM verziji s M22x1.5 adapterom navoja. M22x1.5 navoj se može koristiti za spajanje adaptera za kabelske cijevne sustave ili montiranje odašiljača u spremnik. Obje verzije mogu biti uronjene u vodu do 20 metara dubine.

Tehnički podaci: www.trafag.com/H72336

Svojstva i prednosti:

 • Pogodan za debele i viskozne medije
 • Različiti materijali za optimalnu kompatibilnost medija
 • Integrirana zaštita od groma
 • Za obradu vode, morske vode, ulja i goriva, itd
 • Princip mjerenja: film na keramici
 • Područje mjerenja: 0 ... 0,1 do 0 ... 2,0 bara; 0 ... 1,5-0 ... 30 psi
 • Temperatura medija: -25 ° ... 70 ° C
 • Izlazni signal: 4 ... 20 mA
 • 1. ožujka 2016.

 • by Admin

Kućište od nehrđajućeg čelika i adapter prsten

Schlegel

Potpuno sastavljeno kućište od nehrđajućeg čelika za montažu na zid i nosače

 • Robusni kvadratni profil od nehrđajućeg čelik V2A, 40x40 mm (debljina zida 2 mm)
 • Dizajniran za montažu na zid i profile (uključuje i upuštene matice)
 • Mogućnost montaže do 6 aktuatora
 • Opremljen s pogonima u rasponu Shortron
 • Stupanj zaštite IP54 / IP65
 • S M12 priključakom (1-3 aktuatora) ili izravno spajanje preko kabela (4-6 aktuatora)

Adapter prsten za serije KOMBITAST-R-JUWEL

 • za fiksiranje svih panela montažnih utičnica serije Rontron-R-Juwel u ploči izreza Ø 30,5 mm
 • Ø 30.5 do Ø 22.3 mm
 • 15. veljače 2016.

 • by Admin

multiPANEL

Rolec

multiPANEL nudi mogućnost integracije svih zamislivih aplikacija. Prednji dio kućišta ''multiPANEL DISPLAY'' omogućava trajnu instalaciju prednje ploče ili stakla, primjerice za dodirne aplikacije. Panel je skoro bez granice ali je trajno povezana s kućištem. Prikladni izrezi za prekidače i ostale aplikacije su uključeni u uslugu koju ROLEC nudi te se izvode u proizvodnom pogonu u Njemačkoj, sukladno specifikacijama kupaca.
Moguća je i direktna integracija komercijalno dostupnih ugradnih panela na prednju stranu kućišta ''multiPANEL KOMMANDO''. Malo udubljenje u okviru omogućuje skoro potpuno upuštenje odnosno integraciju industrijskog PC-a. Nadalje, prednje ploče mogu biti umetnute u okvir s prednje ili stražnje strane pa se pričvršćuju stezaljkama. Kombinacija direktne instalacije panela i prednje ploče je također moguća.
S plosnatom verzijom multiPANEL 70, stražnji zid kućišta je, kao opcija, dostupan i kao potpuno upušten s mogućnošću montaže pantova i brave, ali može biti i potpuno zavaren za okvir. Robusna, 15mm debela vrata s pantovima i bravom nudi veći instalacijsku dubinu. Krajni rezultat svega je kućište multiPANELA s dubinom od 85mm. Dostupna je i verzija s 60mm dubinom zajedno s bravom i unutarnjim pantovima. Konačna dubina te verzije je 130mm. Unutarnji dodaci mogu također biti instalirani na vrata.

Dimenzije kućišta Točne u milimetar po specifikaciji kupca
D x Š x V max. 800 x 800 x 70/85/130 mm
Dodatne informacije Čist, varijabilan dizajn za moderne mašine
Kućišta – proizvedeno precizno u milimetar
Tri dubine kućišta: 70, 85 i 130 mm
Pet opcija prednje instalacije
Direktan pristup moguć pomoću trojih vrata
Materijal / Boja Ekstrudirani aluminij
Aluminijski kutni dijelovi pričvršćeni aluminijskim profilima
Standardne prednje ploče: Aluminij 3 mm, Al Mg 1, anodizirano srebro
Opcije: gotove prednje ploče, bušene, utisnute, gravirane ili tiskane
Membranske tipkovnice spremne za montažu
Opcija nosač: POM RAL 9005, s inox umetkom V2A
Zaključavanje kućišta: stražnji zid zavaren (samo MPD 00 i MPK 00), brava i pantovi, crni
Pričvršćivanje Pomoću sustava profiPLUS 50
Unutarnja montaža Urezi za matice M4/M5
Razina zaštite IP 65 / EN 60529
Brtva
Površina Plastifikacija RAL 9005 duboko crna, fina struktura
Opcija: boje po narudžbi
 • 4. veljače 2016.

 • by Admin

Uvodnica za kabele KEL-DPU | univerzalna, robusna i higijenska

icotek

S novom univerzalnom uvodnicom za kabele KEL-DPU, iz icoteka, omogućuje se brže i sigurnije uvođenje standardnih kabela, žica, optičkih vlakana ili pneumatskih cijevi u električne ormare, kućišta ili strojeve uz dodatnu zaštitu od izvlačenja istih.

Visoka stabilnost, učvršćivanje i zaštita od izvlačenja

Uvodnica za kabele KEL-DPU posebno se ističe vrlo robusnim okvirom napravljenim od polipropilena koji je potpuno obučen elastomerom. Rezultat takvog spoja je pojačana zaštita i stabilnost te vrlo velika zaštita od izvlačenja provedenih kabela.
Kablovi koji ulaze s prednje strane uvodnice dodatno su zabrtvljeni s unutarnje strane pomoću koničnih provodnica. Takav jedinstven dizajn omogućuje visoku razinu zaštite IP65 / IP66 (certificirano prema EN 60529).
Uvodnica KEL-DPU zadovoljava i visoke kriterije zaštite NEMA 4X (certificirano prema UL 50E), čime se potvđuje odlična učinkovitost u zahtjevnim uvjetima.

Alternativa standardnim uvodnicama za kabele

U usporedi s klasičnim uvodnicama za kabele, KEL-DPU omogućuje provođenje većeg broja kabela na manjem prostoru.
Do 32 kabela ili cijevi je moguće provesti koristeći samo jednu uvodnicu KEL-DPU. Uvodnica KEL-DPU odgovara izrezu od 36 x 112 mm što odgovara standardnim 24 pinskim industrijskim konektorima.

Brza i jednostavna montaža

Montaža uvodnice pomoću vijaka ili utiskavanja bez korištenja alata je nevjerojatno brza i jednostavna. Prilikom utiskavanja KEL-DPU uvodnice rupe za vijke ostaju potpuno zabrtvljene slojem elastomera.
Čak i instalacija kablova ili cijevi je jednostavna i može se izvesti u sekundama. Jednostavno se napravi lagani ubod u tankoj membrani i progura se kabel preko.

Velik broj tipova

Trenutno broj tipova je na brojci od 7, ovisno o broju i promjeru kabela. Vrlo prilagodljiv sustav omogućuje provođenje kabela od 3.2 do 20.5 mm promjera.
Uvodnica KEL-DPU je dostupna u sivoj i crnoj boji te se može, po narudžbi, dostaviti i s urezanim navojima u rupama za vijke.

Higijenski dizajn – ravne površine, otporno na deterdžente

U prehrambenoj i pakirnoj industriji higijena je vrlo važna. Dijelovi koji skupljaju prašinu moraju se izbjegavati pod svaku cijenu.
Ravna i potpuno zabrtvljena površina KEL-DPU uvodnice je savršena za takve uvjete. Prljavštini ili prašini skoro je nemoguće zadržavati se na uvodnici te se ona vrlo lako čisti. Nadalje, KEL-DPU je certificirana prema ECOLAB standardu, te je otporna na deterdžente.

Prednosti i koristi

 • Vrlo visoka stabilnost
 • Visoka zašita od izvlačenja zahvaljujući posebnom dizajnu
 • Montaža pomoću vijaka ili utiskivanja
 • Vrlo velik broj kabela na malom prostoru (u usporedbi s klasičnim uvodnicama)
 • Jednostavna i brza montaža
 • Ravne površine – nema skupljanja prljavštine (higijenski dizajn)
 • Otporno na ECOLAB deterdžente
 • Dvostruko brtvljenje – razina zaštite IP65 / IP66 i NEMA 4X

Dodaci

Za KEL-DPU uvodnice icotek nudi i korisne dodatke. Već korištene membrane ne moraju se bacati već se mogu ponovno zabrtviti s ST-B čepovima. Na taj način razina zaštite ostane na IP65 i IP66 stupnju.
Kako bi se dobila pouzdana EMC zaštita na provedenim kablovima direktno na unutarnjem zidu ormara ili stroja, EMC dodatak KEL-EMC-PF se može direktno montirati na stražnju stranu KEL-DPU uvodnice koristeći vijke same uvodnice.
Za montažu KEL-DPU uvodnica na Rittal ormare s tvorničkim otvorima postoje icotek ploče FP-AE, FP-KL ili FP-BG. U tom slučaju razina zaštite se smanjuje na IP54 koja se slaže s razinom zaštite same ormarice.

Tehničke specifikacije

Materijal: okvir: polipropilen, pločica: elastomer Boje: siva (slična RAL 7035), crna  Požarna klasa: UL94-V0 samogasiv Razina zaštite IP: IP65, IP66 (certificirano prema EN 60529) Razina zaštite NEMA: NEMA 4X (certificirano prema UL 50E) Temperatura: -40°C do +90°C Svojstva: bez halogena, bez silikona Izrez: 36 x 112 mm Montažna visina: 14.5 mm
 • 27. siječnja 2016.

 • by Admin

Odsad i s tehnologijom IODD

Sada strojeve i sustave s IO-Link uređajima možete postaviti još brže. Murrelektronik je prvi proizvođač koji nudi IODD tehnologiju u uređajima što omogućuje "Plug & Play" kada ugrađujete IO-Link uređaje.

Murrelektronik

IODD (IO Device Description – IO Opis uređaja) datoteka daje opis senzora i ventila. Tj., sadrži informacije o ''identitetu'' uređaja, parametrima, procesnim podacima, dijagnostičkim podacima, svojstvima komunikacije i ostale detalje.
Novi moduli MVK Metal i Impact67 iz Murrelektronika u sebi sadrže IODD datoteke integrirane u GSD datoteke. Ako su ti uređaji – poput IO-Link senzora ili ventilskih klastera – uljučenik u instalaciju ova baza podataka je dostupna i vrlo brzo se može integrirati. U prijašnjim verzijama svaki novi IO-link master uređaj je morao biti zasebno integriran u softver što je oduzimalo puno dragocjenog vremena. Ako je broj identičnih senzora za spajanje bio velik, proces spajanja je morao biti odrađen za svaki od njih posebno što je oduzelo puno vremena a neizbježne su bile i pogreške prilikom izvođenja radova.

Sada, s IODD, tehnologijom IO-Link master je konfiguriran kontrolnim putem te je instalacija završena. Jednostavan ''Plug & Play'' princip.
Još jedno zanimljivo svojstvo kod tih modula je mogućnost integracije IO-Link uređaja asinkronim pristupom. Ova opcija je također dostupna na novim Cube67 IO-Link master modulima.
Svi novi IO-Link moduli iz Murrelektronika u skladu su sa specifikacijom IO-Link 1.1 te su opremljeni s IO-Link Class A i B portovima (ulazima/izlazima).

 • 15. siječnja 2016.

 • by Admin

Senzori otporni na pranje; induktivni senzori namijenjeni industriji hrane otporni su na čišćenje pod visokim tlakom

Contrinex

Induktivni senzori otporni na ispiranje, švicarskog proizvođača Contrinex, potpuno su kompatibilni sa strogim higijenskim standardima mliječne industrije, pomažući kod povećanja iskoristivosti tvornice tijekom neprekinute proizvodnje mliječnih namirnica. Sa stupnjem zašite od IP68 / IP69K, Contrinex-ovi senzori otporni na ispiranje od nehrđajućeg čelika mogu izdržati agresivne kemikalije za čišćenje i visoki tlak vodenog mlaza, nudeći vrlo robusna rješenja za najteža radna okruženja. Senzori namijenjeni industriji hrane dostupni su s IO-Link-om, standardiziranim protokolom za povezivanje u seriju, pružajući tako digitalnu komunikaciju u područjima ispiranja bez dodatnih troškova.

Vrijednost za korisnike

 • Maksimalna iskoristivost postrojenja u higijenskim postupcima
 • Uklanjanje zastoja uzrokovanih neispravnih senzorima
 • Digitalna komunikacija bez potrebe za posebnim kabelima
 • Izvanredan nadzor i sposobnost kontrole procesa
 • Brzo i jednostavno postavljanje i ponovno podešavanje

Prednosti DW-LS-603-M12 i DW-L # -703-M ## induktivnih senzora

 • Senzori otporni na hrđu, kompatibilni sa svim zahtjevima industrije hrane
 • Razina zašite IP68/69K
 • IO-Link sučelje
 • Ekstremno robusni Full Inox artikli (Jednodijelni, Kućište od nehrđajućeg čelika; Faktor 1 na čelik i aluminij, Ecolab certifikat)
 • 8. siječnja 2016.

 • by Admin